MHP'li Dora: Acılarımız dün gibi taze, kaybettiklerimiz ise kalbimizde birer bıçak yarası
SİYASETMHP Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç Dora, ''Bir zamanlar nice anılar biriktirdiğimiz capcanlı sokaklardan geriye şimdi bomboş düzlükler kaldı. Bizler sadece ailelerimizi ya da evlerimizi değil düğün ve bayram alışverişleri için koşuşturduğumuz çarşıları, çocukluğumuzun geçtiği sokakları, gelecek hayalleri kurduğumuz okulları, kısacası geçmişe dair bütün hikâyemizi ve anılarımızı da kaybettik. Şimdi hepsi zihnimizde birer silüetten ibaret. '' dedi
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç Dora Kahramanmaraş ili hakkında gündem dışı konuştu.
MHP'li Dora'nın açıklaması şu şekilde;
''Depremin ilk dakikalarından bu yana yapılan tüm yardımlar için herkese, elini taşın altına koyan herkese Kahramanmaraş halkı adına bir de buradan teşekkür etmek istiyorum. Bizleri hiçbir zaman yalnız ve umutsuz bırakmadınız. Yeniden doğuşun yüzyılında Kahramanmaraş için artık yardım değil, yatırım zamanı olduğunu bir kez de sizlerin huzurunda tekrarlamak istiyorum.''
Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında deprem felaketini en şiddetli şekilde merkez üssü olarak yaşamış Kahramanmaraş’ımız hakkında gündem dışı söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle Gazi Meclisimizi ve Genel Kurulu saygıyla selamlıyor, 6 Şubatta hayatını kaybeden vatandaşlarımızı özlem ve rahmetle anıyorum.
Bugün itibarıyla merkez üssü Kahramanmaraş olarak gerçekleşen asrın felaketinin üzerinden tam iki yüz seksen sekiz gün geçti.
Bir bebeğin dünyaya geliş yolculuğuna denk gelen bu süreç bizler için hiç de kolay değildi.
Acılarımız dün gibi taze, kaybettiklerimiz ise kalbimizde birer bıçak yarası.
Bir zamanlar nice anılar biriktirdiğimiz capcanlı sokaklardan geriye şimdi bomboş düzlükler kaldı. Bizler sadece ailelerimizi ya da evlerimizi değil düğün ve bayram alışverişleri için koşuşturduğumuz çarşıları, çocukluğumuzun geçtiği sokakları, gelecek hayalleri kurduğumuz okulları, kısacası geçmişe dair bütün hikâyemizi ve anılarımızı da kaybettik. Şimdi hepsi zihnimizde birer silüetten ibaret.
Bir yandan bu duyguları yaşarken bir yandan da çocuklarımıza bu dehşeti unutturma, onlara yeniden güzel bir şehir inşa etme, onlarla birlikte yeni anılar biriktirme heyecanımızı da muhafaza etmeye çalışıyoruz.
Bizler insanız, travmamız tedavi edilmez gibi dursa da umutlu bir geleceğe doğru yürüme sorumluluğundan da vazgeçmeyeceğiz elbette. İşte, biz tam da bu nedenle 12 Şubat 1920’de düşmanı kovan ve 7 Şubat 1973’te kahraman ünvanını alan Maraş halkı olarak Türk ve Türkiye Yüzyılı’na 6 Şubat yeniden doğuşun destanını yazarak girme kararlılığındayız.
Sizlere biraz Kahramanmaraş’ımızdan bahsetmek istiyorum. Kahramanmaraş milattan önceki dönemlerden bu yana önemli ticaret yolları üzerinde bulunan kadim bir ticaret şehri olarak da bilinmektedir. Kahramanmaraş Türkiye’nin nüfus bakımından 18’inci, yüz ölçümü olarak 11’inci büyük ilidir. Gayrisafi yurt içi hasılada Türkiye’nin 24’üncü, tarımsal üretimde 27’nci, ihracattaki payında 17’nci, vergi gelirleri bakımından 28’inci büyük ilidir. Vergi tahakkuk oranı Türkiye ortalamasından yüksek olan Kahramanmaraş 2008 yılında 24’üncü sıradayken 2019’da 10’uncu sıraya yükselmiştir. Nüfusunun yüzde 46’sı 25 yaşın altında bulunan yani dinamik bir genç nüfusa sahip olan Kahramanmaraş’ın yatırımlarla desteklenerek bölgedeki sosyoekonomik kalkınmanın da kahramanı olabilecek potansiyel kudrete sahip olduğunu söylemek mümkündür.
Bereketli bir coğrafyada bulunan Kahramanmaraş tarımsal üretim zenginliği ve tarıma dayalı sanayisiyle ön plana çıkmaktadır. Kahramanmaraş ili iklimi ve bitki örtüsü bakımından çok özel bir coğrafyaya sahiptir. Türkiye’de geçit iklimine sahip dört ilden 1’i olan Kahramanmaraş İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz olmak üzere dört farklı bölgede toprağı olan tek ildir. Yani dört iklimi 50 ila 70 kilometre farkla Kahramanmaraş’ta yaşayabilirsiniz, bizim topraklarımızda yok yok; en zengin iklim değişimi Kahramanmaraş’ımızda, en fazla bitki örtüsü deseni Kahramanmaraş’ımızda, en fazla tarım ürünü Kahramanmaraş’ımızda… Tekstil sektöründe Türkiye’nin üretim üssü olan Kahramanmaraş iplik ve kumaş üretiminde ilk 3’te yer almakta olup bu oran şehrin ihracatının üçte 2’sine tekabül etmektedir.
Ancak maalesef pek çok fabrikamız depremde büyük hasarlar aldı ve üretimin durmasıyla birlikte uluslararası piyasadaki rekabetimizi ve müşterilerimizi bu süreçte kaybettik.
Yine, hepinizin malumu olduğu üzere, 6 Şubat sonrası Kahramanmaraş'ta tarımsal üretim zarar görmüş; çiftçimiz, esnafımız ve sanayicimiz mağdur olmuştur. Arz ve talep kanadında ciddi kayıplar yaşansa da Kahramanmaraşlı üreticiler ve esnafımız bilhassa temel ihtiyaçların üretiminin durmaması için elinden geleni fazlasıyla yapmıştır. Kendilerine teşekkürü bir borç bilirim.
Yine depremin ilk dakikalarından bu yana yapılan tüm yardımlar için herkese, elini taşın altına koyan herkese Kahramanmaraş halkı adına bir de buradan teşekkür etmek istiyorum. Bizleri hiçbir zaman yalnız ve umutsuz bırakmadınız. Yeniden doğuşun yüzyılında Kahramanmaraş için artık yardım değil, yatırım zamanı olduğunu bir kez de sizlerin huzurunda tekrarlamak istiyorum.
İlginizi Çekebilir